Verdens ledende bioraffineri

Verdens ledende bioraffineri

Borregaard har verdens mest avanserte bioraffineri. Med tømmer som råstoff produserer selskapet miljøvennlige og bærekraftige biokjemikalier, biomaterialer og biodrivstoff som erstatter oljebaserte produkter.

Bærekraftige produkter

EUs mål er å bytte ut en betydelig andel kjemikalier basert på olje med produkter laget av fornybare råvarer innen 2020. Borregaards tømmerbaserte produkter er basert på en fornybar, nedbrytbar og bærekraftig råvare, og kan i de fleste tilfeller erstatte oljebaserte alternativer. Dermed kan Borregaards produkter være en del av framtidens klimaløsning. 

Borregaards produkter innen spesialcellulose, lignin, vanillin og bioetanol konkurrerer med ikke-fornybare produkter basert på olje eller petrokjemiske råvarer som gir klimagassutslipp ved framstilling. En livsløpsanalyse (LCA) utført i samarbeid med Østfoldforskning, viser at Borregaards produkter kommer svært godt ut sammenlignet med konkurrerende produkter når det gjelder lave klimagassutslipp. 

Spesialcellulose

Fibrene i tømmeret blir til avanserte spesialcellulosekvaliteter til produkter innen bygg- og oljeindustrien, til fremstilling av matvarer, tabletter, kosmetikk, filtre, hygieneprodukter, maling og mye mer.

Tekstiler som viskose og kunstsilke er tømmerbaserte og kan være gode alternativer til syntetiske stoffer eller bomull - som ofte dyrkes gjennom betydelig bruk av sprøytemidler, gjødsel og genmodifiserte organismer.

Lignin

Tømmerets bindemidler, lignin, er råstoff til tilsetningsstoffer i blant annet betong- og bygningsmaterialer, tekstilfargestoff, kjeramiske produkter, batterier, gruvevirksomhet, samt landbruks- og fiskeriprodukter.

Borregaard er verdensledende innen ligninbaserte produkter. Det største bruksområdet for ligninprodukter er som tilsetningsstoff i betong. I tillegg til å gi fordeler med hensyn til styrke og kvalitet, gjør ligninet at vann- og sementinnholdet i betongen kan reduseres. Dette bidrar til mindre energibehov og ikke minst lavere CO2-utslipp knyttet til framstilling av sement.

Vanillin

Lignin er også råvare til aromastoffet vanillin. Vanillin er verdens mest anvendte smaks- og aromastoff. Det meste av verdens vanillinproduksjon baserer seg på petrokjemisk råvare og Borregaard er den eneste aktøren i verden som lager vanillin fra tømmer.

Bioetanol

Av sukkeret i tømmeret produseres bioetanol som blant annet anvendes til tekniske formål innen farmasøytisk industri, maling, lakk, bilpleiemidler, og som drivstoff til de miljøvennlige bussene i Oslo.

Etanol lages i dag både fra petrokjemiske råvarer og fra biologisk materiale. Borregaards etanol er såkalt annengeneresjons bioetanol og framstilles gjennom gjæring av sukkerarter i tømmerstokken.