15,7 millioner i forskningsmidler til Borregaard

Borregaard har fått tilsagn om 15,7 millioner kroner i støttemidler fra Norges Forskningsråd til et prosjekt for utvikling av biokjemikalier til erstatning for petrokjemiske alternativer. 

- Dette prosjektet gjør oss i stand til å tilby bærekraftige kjemikaler og materialer til enda flere bruksområder. Prosjektstøtten fra Norges Forskningsråd gjør oss i stand til å forske mer og dristigere enn vi ellers ville gjort, sier Kristin Misund, forskningsdirektør i Borregaard.

Prosjektet, som har fått navnet Lignin to BioAromatics, går ut på å utvikle prosesser for produksjon av bio-aromater basert på lignin fra tømmer.  Disse skal erstatte petrokjemiske aromater og kan brukes i tilsetningsstoffer innen alt fra vaskemidler, emballasje, korrosjonsmidler og antioksidanter til kompositter, plast, slitesterk gummi og organiske elektrolytter. 

Prosjektet vil gå over tre og et halvt år med oppstart i 2021 og har et totalbudsjett på 39 millioner kroner. BioAromatics utføres i samarbeid med Universitetet i Lund (Sverige) og Universitetet i Mainz (Tyskland). Prosjektet har fått støtte fra Norges Forskningsråds utlysning til innovasjonsprosjekter i næringslivet (IPN). Total ble det i denne runden delt ut 602 millioner kroner fordelt på 66 bedrifter til.

Borregaard har et av verdens mest avanserte bioraffinerier. Ved bruk av naturlige, bærekraftige råmaterialer produserer Borregaard avanserte og miljøvennlige biokjemikalier og biomaterialer som kan erstatte oljebaserte produkter. Borregaard har 1100 ansatte i 16 land og er global markedsleder innen ligninbaserte produkter.